Lauantai 28.11.2020 Heini, Kaisla

Pääkirjoitukset

Kunnanhallitus yllätti viranhaltijat

Elämä on täynnä yllätyksiä. 

Talvi yllättää joka vuosi autoilijat, korona yllätti keväällä lääkärit Levillä ja viime maanantaina Urjalan kunnanhallitus pääsi yllättämään sivistyslautakunnan ja viranhaltijat. Se nimittäin päätti vastoin odotuksia, että Aseman koulu säilyy kuusiopettajaisena toisin kuin sivistyslautakunta ja kunnanjohtaja esittivät.

Monenlaisia muutospuhureita ilmassa

Urjalan Sanomien perinteinen muuttumisleikki pyöräytti uuteen uskoon tutun seurakuntapastori Olavi Rissasen lookin. Rissanen oli ensimmäinen muuttumisleikkiimme osallistunut mies, hatunnosto rohkeudesta heittäytyä naisköörin stailattavaksi. Muuttumisleikin tulokset löydät lehden sisäsivuilta – ne ovat todellakin ihailun arvoisia!

Kuntapolitiikassa tuuletetaan ensi keväänä

Ensi vuoden kuntavaaleihin varustautuminen on jo alkanut, niin puolueissa kuin paikallislehdessäkin. Soittokierros puolueisiin kertoi, että joka ryhmässä on käynnistelty toimintaa jo tovi sitten, osa hyvissä ajoin jo kesällä. Ehdokkaita ei kellään ole vielä juhlaksi asti, mutta ilmassa on toiveikkuutta ja tavoitteita.

Jokainen puolue ilmaisi halunsa saada listalleen lisää nimiä, mutta paljon on vielä auki. Kokosimme soittokierroksen annin keskiaukeamalle, juttu toimii paikallislehden lähtötöräyksenä kevään kuntavaaleihin.

Säästötoimilla kunnassa saa harvoin kavereita

Veroilla kustannettavassa hyvinvointiyhteiskunnassa metelöidään välillä korkeasta veroasteesta, mutta tietysti tarkemmin ajateltuna ilman veroja meillä ei olisi näitä kaikkia palveluita, joista saamme joka päivä nauttia sen ihmeemmin asiaa miettimättä.

Kuntatalouksia koetellaan kuitenkin kaiken aikaa. Urjalassa ollaan pitämässä verot ensi vuonnakin kuluvan vuoden tasolla ja kaikkiaan veroeuroja on luvassa vuonna 2021 liki 17 miljoonaa. Tuloveroprosentti on jo piukea 22.

Hurraa juuri sinulle, hyvä yrittäjä

Käsissäsi olevaa lehteä oli mukava tehdä, sillä se on täynnä iloisia, paikallisia yrittäjäuutisia. Sain itsekin kuulla lisää yrittäjistä, joiden taustoista tai kenties edes olemassaolosta en aiemmin ollut perillä.

En itse ole koskaan toiminut yrittäjänä, mutta lähipiiristä löytyy monia omien firmojensa parissa työskenteleviä ja vielä enemmän niitä, jotka haaveilevat yrittämisestä. Pitäisi vain keksiä ensin, että mitä sitä yrittäisi.

Ihmisiä toisillemme

Keskustelin alkuviikosta erään ystäväni kanssa tämän nuorempana työelämässä kokemasta simputuskokemuksesta. Aihe nousi esiin luettuani tämän pääkirjoituksen alla olevan lukijan mielipidekirjoituksen kiusaamisesta. Ystäväni kertoi yhä, kohta kymmenen vuoden jälkeenkin, muistavansa tarkkaan sen kollegan, joka juoksutti nuorta, uutta työntekijää ja painoi häntä sanallisesti lyttyyn yhteisissä kokouk-sissa, koko työyhteisön kuullen. Kollegan ulkonäkö ja ominaishaju tulevat yhä uniin, etenkin mikäli ystävän nykyisessä työympäristössä on kovin stressaava ajanjakso.

Syy seurauksen takana

Suomalainen synnyttää poistotekstiiliä arviolta noin 13 kiloa per asukas.

Näin kertoo Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, joka on aloittanut poistotekstiilikeräyksen syyskuussa Urjalassa. Tekstiilikeräys on pilotti, jätelakiin tekstiileistä on tulossa pykälä vasta muutaman vuoden kuluttua.

Ne tulevat, syövät ja lähtevät

Otsikon sananparsi lienee ainakin lapsiperheissä tuttu? Lausahdus on Disneyn animaatioelokuvasta Ötökän elämää. Elokuvassa lauseella viitataan sirkkoihin, jotka kulkevat parvina ja natustavat suuhunsa kaiken, minkä eteensä saavat.

Minulle lausahdus tuli mieleen lukiessani lehdestä peurojen aiheuttamista tuhoista, josta muun muassa maanviljelijät kärsivät. Vahinkoja aiheuttavat esimerkiksi sadon syöminen, kaivaminen ja tallaaminen.

Nuorissa on tulevaisuus

Otsikkoon nostettu ikivanha fraasi voi kuulostaa jo puhki kalutulta. Se oli kuitenkin ensimmäinen mieleen välähtänyt ajatus, kun luin lehden sivuilta kollegan kirjoittaman artikkelin nuoresta Otto Ristimäestä.

Tänä syksynä sitoudun harrastamaan

Muutin Pirkanmaalle viime vuoden lopulla – taakse jäivät pääkaupunkiseudun kaverit ja harrastukset. Ensitöikseni aloin uutterasti selata kotikaupungin harrastustarjontaa: jotain uutta ja mielekästä puuhaa pitäisi keksiä, sehän auttaa kotiutumaankin. Harrastuksen kautta voisi lisäksi löytyä ystäviä, joiden löytyminen aikuisiällä ja uudella asuinpaikkakunnalla voi varsin usein vaatia useamman kiven käännön.

Minulle luontevaa oli kaivella esiin paikallisen kansalaisopiston kurssitarjonta, jota selasin kiihkeästi useamman illan.

Hyvässä ilmapiirissä on helppo hengittää

Urjalasta on neljän kuukauden ajan pitänyt matkata Valkeakoskelle, mikäli on tarvinnut palveluita terveyskeskussairaasta tai halunnut vierailla läheisensä luona vuodeosastolla. 

Paikallislehti kävi katsomassa, miten arki on alkanut pyöriä uusissa tiloissa. Nyt vaikuttaa siltä, että pitkä etäisyys Urjalaan jää ainoaksi huonoksi puoleksi toimintojen siirtymiseen liittyen.

Uusissa tiloissa on aloitettu kaikin tavoin puhtaalta pöydältä. Terveyskeskussairaalassa on selkeästi hyvä ilmapiiri; siellä sekä työntekijöiden että potilaiden on helppo olla. 

Erilaisia ytimiä etsimässä

Kovalla tohinalla kun painetaan hommia, niin kaikki tekeminen tuntuu helposti yhtä mielekkäältä. Työ on kuin sipulin kuorimista, aina tulee uusi yhtä hieno kerros vastaan, mutta ydintä ei löydy. Kuitenkin melkein työssä kuin työssä on olemassa se jokin ydin, perustehtävä, joka pitäisi täyttää ja turvata. On osattava priorisoida ja keskittyä olennaiseen.

Pelisäännöt selviksi ja uhkailu historiaan

Lehtityössä jos missä oppii, että kaikki ei aina ole sitä, miltä se ensinäkemältä näyttää. Usein työssä törmää myös asioihin, joista ei tiedä ovatko ne paikallisia vaiko valtakunnallisia ilmiöitä. Eräs sellainen ilmiö on yritykset vaikuttaa lehden journalistisiin sisältöihin.

Rutajärvi on syyssumussa kaunis

Elokuu on kuuluisa tummista kuutamoöistään, mutta myös aamuisin huomaa, että syksy on tulossa, vaikka päivät ja illat ovat vielä helteisiä. Elokuiset aamut ovat kosteita ja kalvakoita. Sumuverhot peittävät maita ja mantuja, kypsyvä vilja tuoksuu ja villatakkia saa vetää jo päälle.

Alkuviikosta oli hankalaa ajaa Urjalankylän läpi autolla, kun katse olisi pitänyt pitää tiessä ja samalla teki mieli katsella maisemaa Rutajärvelle. Totesin, että nyt on ajettava parkkiin Kaunistonrantaan katselemaan maailman pitimiä ihan rauhassa, ettei sattuisi mitään vakavampaa. 

Uusia alkuja ja konkreettisia tekoja

Saattelin eilen ekaluokkalaiseni kouluun. Sinne se juoksi kavereiden luokse sen suuremmin pohtimatta, miltä koulun aloitus tuntuu.

Kaikilla pirkanmaalaisilla lapsilla syksyn koulutaival alkoi keskiviikkona hieman erilaisissa merkeissä kuin minään aiempana vuonna. Jotkut palasivat vasta nyt lähiopetukseen sitten poikkeusolojen alkamisen keväällä, mutta ihan kaikkia koskevat ne rajoitukset, joita vieläkin pitää noudattaa tuon pienen, mutta viheliäisen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Taipua pitäisi, – vaan ei katketa

Vielä on kesää jäljellä, vaikka ensi viikolla koulut jo alkavatkin. Kesää ja lomia ollaan saatu viettää koronakevään jälkeen hieman huojentuneemmissa tunnelmissa. 

Urjalassa saatiin kuin saatiinkin juhlia 100-vuotiasta Väinö Linnaa viime viikonloppuna Pentinkulman päivillä, niin paikan päällä kuin verkon kauttakin. Samaan aikaan hallituksen asettama, julkisia tilaisuuksia koskeva 500 henkilön rajoitus purettiin.

Tavallinen arki ansaitsee ylistyksen

Arki on asia, jota harva rakastaa. Työssäkäyntiä, koulunkäyntiä, pyykkäystä ja ruuanlaittoa. Useimmat odottavat lomaa, palkintoa, kunnianosoitusta, matkaa johonkin maailman metropoleista, tai jotakin rutiineista poikkeavaa ja ylevää. 

Arki on kuitenkin se, joka kannattelee, ja josta rakentuu ajan kuva. Yhteiskunnan ilmiöistä voidaan puhua korulausein ja viisain analyysein, mutta kuvaus arjesta vie lähelle ja auttaa ymmärtämään. Uskottavaa ja iholle käyvää arjen kuvaa on vaikea rakentaa muun kuin aikalaisen.

Kuoppa siellä ja monttu täällä

Vanha sananparsi suo siellä, vetelä täällä voidaan tällä hetkellä paikallistaa Urjalan olosuhteisiin sopivaksi muotoon kuoppa siellä, monttu täällä

Hannusta Annuun

Kuntalaiset toivottelivat maanantai-iltana hyväntuulisina uuden kunnanjohtajan tervetulleeksi Urjalaan eri kanavissa. Annu Kuusisto ei tosin ollut itse paikan päällä Säätiötalolla kuulemassa valtuutettujen aplodeja sen jälkeen, kun valtuuston puheenjohtaja Mikko Ristimäki kertoi vaalin selkeän tuloksen. Selvästi päätöksenteko oli tuntunut jännittävältä ja hymyt olivat kokouksen jälkeen huojentuneita.

Täyttä työtä ja tohinaa – helteestä huolimatta

Tänä vuonna ei olla siinä perinteisessä tilanteessa, että juhannuksen jälkeen koko Suomi laskeutuisi leppoisasti lomille. Toimituksessa näkyy vahvasti se, että selkeästi koronan rauhoittaman kevään jälkeen pusketaan nyt töitä valmiiksi useammalla eri rintamalla. Uutisoitavaa siis riittää.

Osa kanssakulkijoistamme tietysti lomailee parhaillaan; kuka nauttien ennätyshelteistä, kuka tuskaillen niiden kanssa. Monet ovat kuitenkin joutuneet käyttämään lomansa jo keväällä, jotta vaihtoehtona ei olisi ollut lomautus. 

Sivut

 


 

 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK