Keskiviikko 23.9.2020 Mielikki, Miisa, Minja

Pääkirjoitukset

Tänä syksynä sitoudun harrastamaan

Muutin Pirkanmaalle viime vuoden lopulla – taakse jäivät pääkaupunkiseudun kaverit ja harrastukset. Ensitöikseni aloin uutterasti selata kotikaupungin harrastustarjontaa: jotain uutta ja mielekästä puuhaa pitäisi keksiä, sehän auttaa kotiutumaankin. Harrastuksen kautta voisi lisäksi löytyä ystäviä, joiden löytyminen aikuisiällä ja uudella asuinpaikkakunnalla voi varsin usein vaatia useamman kiven käännön.

Minulle luontevaa oli kaivella esiin paikallisen kansalaisopiston kurssitarjonta, jota selasin kiihkeästi useamman illan.

Hyvässä ilmapiirissä on helppo hengittää

Urjalasta on neljän kuukauden ajan pitänyt matkata Valkeakoskelle, mikäli on tarvinnut palveluita terveyskeskussairaasta tai halunnut vierailla läheisensä luona vuodeosastolla. 

Paikallislehti kävi katsomassa, miten arki on alkanut pyöriä uusissa tiloissa. Nyt vaikuttaa siltä, että pitkä etäisyys Urjalaan jää ainoaksi huonoksi puoleksi toimintojen siirtymiseen liittyen.

Uusissa tiloissa on aloitettu kaikin tavoin puhtaalta pöydältä. Terveyskeskussairaalassa on selkeästi hyvä ilmapiiri; siellä sekä työntekijöiden että potilaiden on helppo olla. 

Erilaisia ytimiä etsimässä

Kovalla tohinalla kun painetaan hommia, niin kaikki tekeminen tuntuu helposti yhtä mielekkäältä. Työ on kuin sipulin kuorimista, aina tulee uusi yhtä hieno kerros vastaan, mutta ydintä ei löydy. Kuitenkin melkein työssä kuin työssä on olemassa se jokin ydin, perustehtävä, joka pitäisi täyttää ja turvata. On osattava priorisoida ja keskittyä olennaiseen.

Pelisäännöt selviksi ja uhkailu historiaan

Lehtityössä jos missä oppii, että kaikki ei aina ole sitä, miltä se ensinäkemältä näyttää. Usein työssä törmää myös asioihin, joista ei tiedä ovatko ne paikallisia vaiko valtakunnallisia ilmiöitä. Eräs sellainen ilmiö on yritykset vaikuttaa lehden journalistisiin sisältöihin.

Rutajärvi on syyssumussa kaunis

Elokuu on kuuluisa tummista kuutamoöistään, mutta myös aamuisin huomaa, että syksy on tulossa, vaikka päivät ja illat ovat vielä helteisiä. Elokuiset aamut ovat kosteita ja kalvakoita. Sumuverhot peittävät maita ja mantuja, kypsyvä vilja tuoksuu ja villatakkia saa vetää jo päälle.

Alkuviikosta oli hankalaa ajaa Urjalankylän läpi autolla, kun katse olisi pitänyt pitää tiessä ja samalla teki mieli katsella maisemaa Rutajärvelle. Totesin, että nyt on ajettava parkkiin Kaunistonrantaan katselemaan maailman pitimiä ihan rauhassa, ettei sattuisi mitään vakavampaa. 

Uusia alkuja ja konkreettisia tekoja

Saattelin eilen ekaluokkalaiseni kouluun. Sinne se juoksi kavereiden luokse sen suuremmin pohtimatta, miltä koulun aloitus tuntuu.

Kaikilla pirkanmaalaisilla lapsilla syksyn koulutaival alkoi keskiviikkona hieman erilaisissa merkeissä kuin minään aiempana vuonna. Jotkut palasivat vasta nyt lähiopetukseen sitten poikkeusolojen alkamisen keväällä, mutta ihan kaikkia koskevat ne rajoitukset, joita vieläkin pitää noudattaa tuon pienen, mutta viheliäisen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Taipua pitäisi, – vaan ei katketa

Vielä on kesää jäljellä, vaikka ensi viikolla koulut jo alkavatkin. Kesää ja lomia ollaan saatu viettää koronakevään jälkeen hieman huojentuneemmissa tunnelmissa. 

Urjalassa saatiin kuin saatiinkin juhlia 100-vuotiasta Väinö Linnaa viime viikonloppuna Pentinkulman päivillä, niin paikan päällä kuin verkon kauttakin. Samaan aikaan hallituksen asettama, julkisia tilaisuuksia koskeva 500 henkilön rajoitus purettiin.

Tavallinen arki ansaitsee ylistyksen

Arki on asia, jota harva rakastaa. Työssäkäyntiä, koulunkäyntiä, pyykkäystä ja ruuanlaittoa. Useimmat odottavat lomaa, palkintoa, kunnianosoitusta, matkaa johonkin maailman metropoleista, tai jotakin rutiineista poikkeavaa ja ylevää. 

Arki on kuitenkin se, joka kannattelee, ja josta rakentuu ajan kuva. Yhteiskunnan ilmiöistä voidaan puhua korulausein ja viisain analyysein, mutta kuvaus arjesta vie lähelle ja auttaa ymmärtämään. Uskottavaa ja iholle käyvää arjen kuvaa on vaikea rakentaa muun kuin aikalaisen.

Kuoppa siellä ja monttu täällä

Vanha sananparsi suo siellä, vetelä täällä voidaan tällä hetkellä paikallistaa Urjalan olosuhteisiin sopivaksi muotoon kuoppa siellä, monttu täällä

Hannusta Annuun

Kuntalaiset toivottelivat maanantai-iltana hyväntuulisina uuden kunnanjohtajan tervetulleeksi Urjalaan eri kanavissa. Annu Kuusisto ei tosin ollut itse paikan päällä Säätiötalolla kuulemassa valtuutettujen aplodeja sen jälkeen, kun valtuuston puheenjohtaja Mikko Ristimäki kertoi vaalin selkeän tuloksen. Selvästi päätöksenteko oli tuntunut jännittävältä ja hymyt olivat kokouksen jälkeen huojentuneita.

Täyttä työtä ja tohinaa – helteestä huolimatta

Tänä vuonna ei olla siinä perinteisessä tilanteessa, että juhannuksen jälkeen koko Suomi laskeutuisi leppoisasti lomille. Toimituksessa näkyy vahvasti se, että selkeästi koronan rauhoittaman kevään jälkeen pusketaan nyt töitä valmiiksi useammalla eri rintamalla. Uutisoitavaa siis riittää.

Osa kanssakulkijoistamme tietysti lomailee parhaillaan; kuka nauttien ennätyshelteistä, kuka tuskaillen niiden kanssa. Monet ovat kuitenkin joutuneet käyttämään lomansa jo keväällä, jotta vaihtoehtona ei olisi ollut lomautus. 

Nyt ollaan suomalaisuuden ytimessä

Yläpeukku sille, että tällä viikolla juhlitaan juhannusta kerrankin niin, että keskikesän juhlaan osuu myös kesäinen helle. 

Helle ei ole kuitenkaan vielä, kiitos viileän alkukesän, saanut kaikkia kukkia lopettamaan kukkimistaan, vaan luonto panee nyt kukkaloistossa parastaan.

Kuntalaiset haluavat keskustelevan johtajan

Viimeisen viikon aikana valtakunnassa on ehtinyt tapahtua melkoisia poliittisia käänteitä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni erosi yllättäen ja uusikin ministeri löydettiin jo tilalle. Vastuunkantajaa vaikean tilanteen luotsaamiseen ei ollut helppoa löytää, mutta lopulta kokenut poliitikko, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen lupautui virkaan velvollisuudentunnosta. 

Uskottava se on

Kuu vaihtui ja kuin taikaiskusta tuli kesä. Aamuisin suomalainen, pimeään ja kalseaan ilmanalaan tottunut luonnonoikku nipistää itseään käsivarresta. Kun nipistyksen jälkeenkin ulkona paistaa aurinko, taivaalla näkyy vain poutapilviä ja pihaistutuksia voi hilpaista aamutuimaan kastelemaan pelkästään yöpaidassa, niin uskottava se on. Tuo armas aika, suloinen suvi on alkanut.

Hannun saappaat kiinnostavat

Ollaan muikeassa tilanteessa. Maanantaina iltapäivällä päättyi Urjalan kunnanjohtajan haku. Kunnantalon postiluukku oli kolissut huolella, sillä kisaan ilmoittautui peräti 33 hakijaa. 

Tämä kertoo siitä, että Urjalassa todellakin on sitä kuuluisaa vetovoimaa, sillä kilpailun tason voi todeta kovaksi. Hakijoissa on toinen toistaan ansioituneempia kehäkettuja. Nykyinen kunnanjohtaja Hannu Maijala on selvästikin onnistunut tehtävässään, koska niin moni olisi valmis vetämään jalkaansa ne saappaat, jotka hän riisuu jaloistaan vuoden vaihteessa. 

Lähimatkailu, ensi kesän kuuminta hottia

Erään viruksen myötä monet ovat peruneet kevään ja kesän ulkomaanmatkojaan eikä uusia varauksia oikein arvaa tehdä vielä syksyllekään. Tulevana kesänä matkaillaan kotimaassa ja elämyksiä haetaan lähiseudulta. Opetellaan näkemään metsä puilta.

Muista aina, liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä

Tavallisesti tämä kirjoitus julkaistaan elokuussa. Jonkinlainen yritys muistuttaa autoilijoita siitä, että lapset ja nuoret jalan, polkupyörillä ja mopoilla ovat taas liikenteessä. Tällä kertaa tästä päivästä alkaen monta viikkoa kestäneen, ylimääräisen kotona olon jälkeen.

Luvassa on luultavasti kaikenlaista kirmailua. Jopa ehkä enemmän kuin silloin, jos koulussa olisi jo tarvottu normaalisti koko kevätkausi.

Uusi musta

Menossa on viikko kahdeksan. Sen verran Suomi on elänyt poikkeusoloissa. Kovin moni tuskin on laskenut viikkoja aiemmin normaalioloissa, ennen vanhaan. Viikkoja on tätä ennen laskettu luultavasti vain elämän tärkeisiin käännekohtiin, kuten lapsen syntymään tai opintojen päättymisen tai eläkkeelle jäämisen h-hetkeen. Nyt moni muistaa tarkalleen, koska elämäämme alettiin rajoittaa ja miltä se tuntui. Lähinnä olo oli epätodellinen.

Tyrehtyvillä ja pulppuavilla lähteillä

Paikallislehti, siinä missä muukin media, tuottaa lukijoilleen taustoitettua ja tarkistettua tietoa, jota on saatu luotettaviksi katsotuista lähteistä. Uutisoinnista tulee paljon hankalampaa, joskus jopa mahdotonta paikallislehden resurssein, mikäli luotettaviksi katsotut lähteet vaikenevat. Kerron esimerkin.

Laitetaan kaikki peliin

Viime kuukausina valtakunnallinen lääkärien vähyys on konkretisoitunut kaikille. Asiasta on kuitenkin puhuttu paljon myös aiemmin, ennen koronaa. Monet kunnat ovat lirissä lääkäripulan kanssa. Paikallislehti on lokakuun alusta saakka uutisoinut tasaiseen tahtiin Urjalan lääkärijonoista, lääkäripulasta ja siitä miten päivystys saataisiin säilymään Urjalassa. 

Kerrataanpa vähän tapahtumien kulkua.

Sivut


 

Tervetuloa palveltavaksi!

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK