Keskiviikko 12.8.2020 Klaara

Pääkirjoitukset

Tavallinen arki ansaitsee ylistyksen

Arki on asia, jota harva rakastaa. Työssäkäyntiä, koulunkäyntiä, pyykkäystä ja ruuanlaittoa. Useimmat odottavat lomaa, palkintoa, kunnianosoitusta, matkaa johonkin maailman metropoleista, tai jotakin rutiineista poikkeavaa ja ylevää. 

Arki on kuitenkin se, joka kannattelee, ja josta rakentuu ajan kuva. Yhteiskunnan ilmiöistä voidaan puhua korulausein ja viisain analyysein, mutta kuvaus arjesta vie lähelle ja auttaa ymmärtämään. Uskottavaa ja iholle käyvää arjen kuvaa on vaikea rakentaa muun kuin aikalaisen.

Kuoppa siellä ja monttu täällä

Vanha sananparsi suo siellä, vetelä täällä voidaan tällä hetkellä paikallistaa Urjalan olosuhteisiin sopivaksi muotoon kuoppa siellä, monttu täällä

Hannusta Annuun

Kuntalaiset toivottelivat maanantai-iltana hyväntuulisina uuden kunnanjohtajan tervetulleeksi Urjalaan eri kanavissa. Annu Kuusisto ei tosin ollut itse paikan päällä Säätiötalolla kuulemassa valtuutettujen aplodeja sen jälkeen, kun valtuuston puheenjohtaja Mikko Ristimäki kertoi vaalin selkeän tuloksen. Selvästi päätöksenteko oli tuntunut jännittävältä ja hymyt olivat kokouksen jälkeen huojentuneita.

Täyttä työtä ja tohinaa – helteestä huolimatta

Tänä vuonna ei olla siinä perinteisessä tilanteessa, että juhannuksen jälkeen koko Suomi laskeutuisi leppoisasti lomille. Toimituksessa näkyy vahvasti se, että selkeästi koronan rauhoittaman kevään jälkeen pusketaan nyt töitä valmiiksi useammalla eri rintamalla. Uutisoitavaa siis riittää.

Osa kanssakulkijoistamme tietysti lomailee parhaillaan; kuka nauttien ennätyshelteistä, kuka tuskaillen niiden kanssa. Monet ovat kuitenkin joutuneet käyttämään lomansa jo keväällä, jotta vaihtoehtona ei olisi ollut lomautus. 

Nyt ollaan suomalaisuuden ytimessä

Yläpeukku sille, että tällä viikolla juhlitaan juhannusta kerrankin niin, että keskikesän juhlaan osuu myös kesäinen helle. 

Helle ei ole kuitenkaan vielä, kiitos viileän alkukesän, saanut kaikkia kukkia lopettamaan kukkimistaan, vaan luonto panee nyt kukkaloistossa parastaan.

Kuntalaiset haluavat keskustelevan johtajan

Viimeisen viikon aikana valtakunnassa on ehtinyt tapahtua melkoisia poliittisia käänteitä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni erosi yllättäen ja uusikin ministeri löydettiin jo tilalle. Vastuunkantajaa vaikean tilanteen luotsaamiseen ei ollut helppoa löytää, mutta lopulta kokenut poliitikko, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen lupautui virkaan velvollisuudentunnosta. 

Uskottava se on

Kuu vaihtui ja kuin taikaiskusta tuli kesä. Aamuisin suomalainen, pimeään ja kalseaan ilmanalaan tottunut luonnonoikku nipistää itseään käsivarresta. Kun nipistyksen jälkeenkin ulkona paistaa aurinko, taivaalla näkyy vain poutapilviä ja pihaistutuksia voi hilpaista aamutuimaan kastelemaan pelkästään yöpaidassa, niin uskottava se on. Tuo armas aika, suloinen suvi on alkanut.

Hannun saappaat kiinnostavat

Ollaan muikeassa tilanteessa. Maanantaina iltapäivällä päättyi Urjalan kunnanjohtajan haku. Kunnantalon postiluukku oli kolissut huolella, sillä kisaan ilmoittautui peräti 33 hakijaa. 

Tämä kertoo siitä, että Urjalassa todellakin on sitä kuuluisaa vetovoimaa, sillä kilpailun tason voi todeta kovaksi. Hakijoissa on toinen toistaan ansioituneempia kehäkettuja. Nykyinen kunnanjohtaja Hannu Maijala on selvästikin onnistunut tehtävässään, koska niin moni olisi valmis vetämään jalkaansa ne saappaat, jotka hän riisuu jaloistaan vuoden vaihteessa. 

Lähimatkailu, ensi kesän kuuminta hottia

Erään viruksen myötä monet ovat peruneet kevään ja kesän ulkomaanmatkojaan eikä uusia varauksia oikein arvaa tehdä vielä syksyllekään. Tulevana kesänä matkaillaan kotimaassa ja elämyksiä haetaan lähiseudulta. Opetellaan näkemään metsä puilta.

Muista aina, liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä

Tavallisesti tämä kirjoitus julkaistaan elokuussa. Jonkinlainen yritys muistuttaa autoilijoita siitä, että lapset ja nuoret jalan, polkupyörillä ja mopoilla ovat taas liikenteessä. Tällä kertaa tästä päivästä alkaen monta viikkoa kestäneen, ylimääräisen kotona olon jälkeen.

Luvassa on luultavasti kaikenlaista kirmailua. Jopa ehkä enemmän kuin silloin, jos koulussa olisi jo tarvottu normaalisti koko kevätkausi.

Uusi musta

Menossa on viikko kahdeksan. Sen verran Suomi on elänyt poikkeusoloissa. Kovin moni tuskin on laskenut viikkoja aiemmin normaalioloissa, ennen vanhaan. Viikkoja on tätä ennen laskettu luultavasti vain elämän tärkeisiin käännekohtiin, kuten lapsen syntymään tai opintojen päättymisen tai eläkkeelle jäämisen h-hetkeen. Nyt moni muistaa tarkalleen, koska elämäämme alettiin rajoittaa ja miltä se tuntui. Lähinnä olo oli epätodellinen.

Tyrehtyvillä ja pulppuavilla lähteillä

Paikallislehti, siinä missä muukin media, tuottaa lukijoilleen taustoitettua ja tarkistettua tietoa, jota on saatu luotettaviksi katsotuista lähteistä. Uutisoinnista tulee paljon hankalampaa, joskus jopa mahdotonta paikallislehden resurssein, mikäli luotettaviksi katsotut lähteet vaikenevat. Kerron esimerkin.

Laitetaan kaikki peliin

Viime kuukausina valtakunnallinen lääkärien vähyys on konkretisoitunut kaikille. Asiasta on kuitenkin puhuttu paljon myös aiemmin, ennen koronaa. Monet kunnat ovat lirissä lääkäripulan kanssa. Paikallislehti on lokakuun alusta saakka uutisoinut tasaiseen tahtiin Urjalan lääkärijonoista, lääkäripulasta ja siitä miten päivystys saataisiin säilymään Urjalassa. 

Kerrataanpa vähän tapahtumien kulkua.

Ollaan ylpeästi paikallisen puolella

Pirkanmaalla on kolme yrittäjyyden superkuntaa, joissa yrittäjien osuus työllisistä nousee yli kahdenkymmenen prosentin: Urjala, Punkalaidun ja Juupajoki. Valitettavasti koronaepidemia kurittaa pahiten juuri yrittäjävoittoisia paikkakuntia. 

Yrityksistä parhaiten pärjäävät nyt ruokakauppojen lisäksi yritykset, joilla ei ole suoraa kuluttajarajapintaa. Sen sijaan palvelusektorilla toimivat yrittäjät tuskastelevat kiinteiden kulujensa ja hiljentyneen myyntinsä kanssa. 

Sympatiaa kaikkiin koteihin

Imuri vetää kitaansa leivänmurut pöydän alta. Poikkeuksellisesti suuttimeen ei tällä kertaa päädy massiivista määrää pölykoiria. Poikkeustilan ja karanteenin myötä kodista on tullut linna. Siellä pitää olla hyvä olla, koska siellä vietetään nyt enemmän aikaa kuin koskaan. Koti on nyt myös koulu ja välillä myös etätyöpaikka. 

Nousussa: lähiasiat ja toisista huolehtiminen

Pinta-alaan nähden pieni väestöpohja, joka normaalisti on koko lailla kaikilta kanteilta ajateltuna haaste, on nyt etu. Näinä poikkeustilan päivinä olen tuntenut erityistä kiitollisuutta siitä, että asun harvaan asutussa maassa ja vieläpä maaseudulla.

Etänä opiskelevat lapseni voivat piipahtaa turvallisesti kotipihassa viettämässä välituntiaan, eikä siitä ole vaaraa, että he pääsisivät leikkimään kavereiden kanssa. Etäisyys lähimpiin luokkakavereihin pysyy kilometreissä.

Outoa arkea ja koko kansan sankareita

 

Eilen käynnistyi mitä todennäköisimmin hyvin poikkeuksellinen kuukausi. Kaikki on peruutettu. Koulut ovat kiinni ja vanhemmat tasapainottelevat, kuka huonommin ja kuka paremmin työnteon ja lasten kotiopettamisen välillä. Palvelutaloissa ei saa kuukauteen vierailla tapaamassa omaankaan perheeseen kuuluvia vanhuksia ja vammaisia. Jopa kaikki valtakunnan kirjastot on nyt suljettu. 

On suuria murheita ja ”suuria” murheita

Yhteiskunnan kipupisteistä aletaan puhua vasta, kun haavat ovat arpeutumassa. Talvisodastakin, jonka loppumisesta tulee huomenna 80 vuotta, on alettu viime aikoina kertoa uudenlaisia tarinoita. Kun trauma on kauempana, keskusteluun nostetaan erilaisia näkökulmia ja asioiden sävyjä sanotaan rohkeammin ääneen. 

Ovatko kaikki muumit laaksossa?

 

Olen alkuviikon aikana ehtinyt syventyä muumitietouteen katselemalla useampaankin kertaan maanantaina julkaistujen Muumilaakso-animaatioiden uusia jaksoja. Kotimaisen kirjallisuuden klassikko on saanut uuden raikkaan olemuksen.

Päällimmäinen tunne on suru

Tämän viikon lehden pääuutinen käsittelee tunteita herättävää aihetta. Aluehallintoviraston vierailu urjalalaiseen palvelutaloon jätti jälkeensä mittavan puutelistauksen. Kun puutelistaa katsoo, ensimmäisenä tulee mieleen, että onneksi mitään vakavaa ei ole sattunut. 

Käsissämme on asia, joka koskettaa usean kuntalaisen hyvinvointia. Aihe, vanhusten hoidon taso, on ollut usein pinnalla niin valtakunnan uutisissa kuin maakunnankin tasolla. 

Sivut


 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK