Keskiviikko 28.10.2020 Simo

Seurakunta sai mukavat rahat puukaupoista ja Linnavuoren myymisestä. Metsäliiton osuudet tuottavat vuosittain korkoa korolle.


Minna Mäkelä
Urjalan seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi äskettäin sijoitusstrategian, josta käyvät ilmi sijoittamisen periaatteet ja suuntaviivat vuosille 2020–2024.

yli 200-vuotias kirkko on Urjalan seurakunnan arvokkain omaisuus.

Minna Mäkelä
Urjalan seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi äskettäin sijoitusstrategian, josta käyvät ilmi sijoittamisen periaatteet ja suuntaviivat vuosille 2020–2024.

Talouspäällikkö Aleksi Riuttala toteaa, että sijoitustoiminnan vähimmäistuottotavoite on inflaatio lisättynä yhden vuoden euribor-korolla. Seurakunnan rahavaroja ei siis makuuteta tuottamattomilla tileillä, vaan ne sijoitetaan.

Kirkollisveron tuotto laskee Urjalassa ja seurakunta tarvitsee vaihtoehtoista rahoitusta, jolla toimintaa voidaan jatkaa.

– Toinen näkökulma on vähentää näin veronmaksajien rasitusta, Riuttala sanoo.

Seurakunnassa sijoittamispäätökset tekee kirkkoneuvosto ja käytännössä sijoittamisesta huolehtivat kirkkoherra ja talouspäällikkö.

Sijoitusstrategian mukaan tänä vuonna ei vielä tarkastella rahastoja ja pörssisijoituksia, sillä seurakunta on päättämässä seurakuntatalohankkeesta. Kassavaroja ei haluta sitoa ennen kuin selviää, miten hanke etenee ja miten se rahoitetaan.

Tänä vuonna seurakunta muun muassa tarkastelee omistamiensa neljän asunto-osakkeen vuokratasoja. Lisäksi syynissä ovat Metsäliitto Osuuskunnan osuudet.

Urjalan seurakunnan omaisuuden taseeseen kirjatusta arvosta vajaa puolet muodostuu rakennuksista, vajaa kolmannes rahasta ja viidennes testamenteista ja hautainhoitorahastosta. Vain viisi prosenttia on maata ja vettä eli käytännössä metsää.
Luvut eivät kerro totuutta. Jos seurakunnan omaisuus myytäisiin, suurin summa saataisiin metsästä, jota seurakunnalla on vajaat 200 hehtaaria.

Aleksi Riuttala kertoo, että seurakunta on sijoittanut hautainhoitorahaston varoja kahteen eri rahastoon yhteensä 180 000 euroa. Toiseen 100 000 ja toiseen 80 000 euroa.
Metsäliitto Osuuskunnan osuuksia seurakunnalla on 380 000 euron arvosta. Riuttala kertoo, että noin 60 prosenttia on seurakunnan varoja ja loput hautainhoitorahaston varoja.

Metsäliiton osuudet ovat tuottoisia. Vuodessa seurakunnalle karttuu korkoa korolle -periaatteella 20 000–30 000 euroa lisää, joka puolestaan jää taas kerryttämään lisää euroja.

Metsäliitto Osuuskunnan osuudet ovat seurakunnalle varallisuutta, johon ei ensimmäisenä kosketa. Osuuksien myyminen ottaa myös aikansa, sillä jos nyt päätetään myydä, rahat ovat käytettävissä Riuttalan mukaan ehkä jopa vasta vuoden kuluttua.

Kolmen viime vuoden aikana seurakunta on tehnyt tiliä myymällä puuta ja leirikeskuksen. Vuosina 2018 ja 2019 puuta myytiin yhteensä 190 000 eurolla. Linnavuoren myyminen tänä vuonna kartutti kassaa 210 000 eurolla. Näin talous on vahvistunut 400 000 euron verran.

– Ilman Linnavuoren myyntiä seurakunnan tulos olisi tässä vaiheessa vuotta +-nolla, Aleksi Riuttala sanoo.

Seurakunta omistaa vielä neljä vuokralla olevaa asuinhuoneistoa ja varastotilan. Lisäksi sillä on Kirkkoriihi, jonka myynti jatkuu.

Lisää uutisia:

 


 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK