Perjantai 5.6.2020 Sulevi

Metsätiaiset ahdingossa

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 15. kerran.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 15. kerran.

Tänä vuonna Pihabongauksessa nähtiin viime vuosia enemmän muun muassa vihervarpusia, hippiäisiä ja valkoselkätikkoja. Hippiäiset ovat selvinneet Etelä-Suomen leudosta talvesta hyvin. Valkoselkätikkojen runsaus johtuu voimakkaasta syysvaelluksesta, joka toi Venäjällä syntyneitä lintuja Suomeen. Nyt niitä havaittiin lähes joka sadannella paikalla.

Leudon talven ansiosta myös vesilintuja ja lokkeja nähtiin tavallista enemmän.

Metsätiaisten ahdinko näkyi selvästi Pihabongauksen tuloksissa. Nykyään uhanalaiseksi luokiteltuja varttuneissa metsissä viihtyviä hömö- ja töyhtötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia laskettiin noin 60 prosenttia vähemmän kuin reilu vuosikymmen sitten. Myös varpuspöllöjä havaittiin ennätysvähän.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, sinitiainen ja pikkuvarpunen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.
Alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 106 lintulajista ja noin 370 000 lintuyksilöstä.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Lisää lyhyitä uutisia:


 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK