Tiistai 25.6.2019 Uuno

Hyvää syntymäpäivää 150-vuotias Urjala!

Kunta nimeltä Urjala syntyi tasan sataviisikymmentä vuotta sitten 13.9.1868. Synnytys oli loppujen lopuksi suoraviivainen, kun kätilö määräsi toimenpiteen tehtäväksi lain voimalla.

Kunta nimeltä Urjala syntyi tasan sataviisikymmentä vuotta sitten 13.9.1868. Synnytys oli loppujen lopuksi suoraviivainen, kun kätilö määräsi toimenpiteen tehtäväksi lain voimalla.

Jo vuonna 1865 oli annettu asetus kunnallishallinnosta, jossa laskettu aika oli määrätty helmikuulle 1868. Urjalan kunta erkaantui siis Urjalan seurakunnasta ulkomaailman mielestä pahasti yliaikaisena.

Kyseisen asetuksen ansiosta moni muukin kunta täyttää tänä vuonna samat pyöreät. Kunnallishallinnon luomisella haluttiin tuolloin puolitoistasataa vuotta sitten erottaa maalliset velvollisuudet kirkollisista. Kirkon vastuulla oli siihen saakka ollut muun muassa niin sanottu vaivaishuolto, jonka järjestäminen ei ollut yksinkertainen tehtävä. Tämän asian saivat tuoreet kunnat ensitöikseen ratkaistavakseen ja hoidettavakseen.

Kunta oli silloin ja se on nyt kuntalaisia varten. Sen hallinto on organisaatio, jonka tarkoitus on palvella parhaalla mahdollisella tavalla asukkaitaan, jokaista 4 830 urjalalaista. Olla heidän edunvalvojansa.

Urjalan kunta on jo selvinnyt monesta ikäkriisistä, ja itsenäisyys on säilytetty kiivaimman kuntaliitoskauden paineissa. Mikään ei kuitenkaan ole niin pysyvää kuin muutos. Aikuiseen ikään ehtinyt Urjala on kuin työikäinen ihminen päästessään osalliseksi pakollisista kehityskeskusteluista ja välillä yhteistoimintamenettelyistäkin.

Jotkut asiat ovat aina ajankohtaisia. Kuten Urjalaa perustettaessa 150 vuotta sitten, myös nyt kuntakentän kiivaimpiin keskustelunaiheisiin kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja se, kuinka paljon asiakkaan maksukyky saa vaikuttaa palvelun tasoon. Uudistuspaineissa pohditaan jatkuvasti, mitkä ovat tulevaisuuden kuntien roolit ja tehtävät ja millainen on pienten maaseutukuntien tulevaisuus kaupungistuvassa Suomessa.

Aitiopaikalta näitä asioita tarkastelevat Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen sekä Urjalan kuntaa pitkään johtanut Hannu Maijala kertovat tässä lehdessä näkemyksensä siitä, millaisilla pelimerkeillä nyt pelataan ja mihin suuntaan pitäisi taktiikkaa hioa, jotta pelikentällä pärjäisiin parhaiten.

Paikallislehti onnittelee Urjalan kuntaa ja sitä myötä kaikkia kuntalaisia. Tämän lehden sivuille olemme tehneet kattauksen, jossa korostuu juhlittava kunnallishallinto. Kuntalaisilla on monta syytä olla ylpeä kotikunnastaan. Täällä on tekemisen meininkiä, jota Airaksinenkin perää.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:

Viikon kysymys

Haittaako, jos kokko jää polttamatta?

 


Tervetuloa palveltavaksi,
napsauta mainosbanneria!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK