Tiistai 25.6.2019 Uuno

Pelataanko erä Monopolia?

Urjalassa painitaan parhaillaan monenlaisten tilaongelmien kanssa. Laukeelassa ollaan tavallaan positiivisenkin ongelman edessä, kun liiketilat ovat mukavan täysiä, vaikka kysyntää välillä olisikin yli tarjonnan. Tiloja ja tilatarpeita on yrittäjien lisäksi myös julkisyhteisöillä; kunnalla ja seurakunnalla.

Urjalassa painitaan parhaillaan monenlaisten tilaongelmien kanssa. Laukeelassa ollaan tavallaan positiivisenkin ongelman edessä, kun liiketilat ovat mukavan täysiä, vaikka kysyntää välillä olisikin yli tarjonnan. Tiloja ja tilatarpeita on yrittäjien lisäksi myös julkisyhteisöillä; kunnalla ja seurakunnalla.

Tila-asioihin liittyy sellainen kurja puoli, että niiden hallinnointi ei ole ilmaista, eikä aina edullistakaan. Omistajan maksettavaksi jää kiinteistöverojen lisäksi ylläpitokustannukset muun muassa peruslämmön osalta, vaikka tila olisi tyhjäkäytölläkin. Kaikkein eniten päänvaivaa tuntuvat aiheuttavan tilat, jotka vaatisivat mittavia toimenpiteitä, jotta voitaisiin varmistua siitä, ettei niissä ole sisäilmaongelmia, jotka puolestaan aiheuttaisivat terveyshaittoja.

Seurakunnalla riittää murheita tila-asioiden kanssa. Kirkkoneuvosto otti aikalisän sen kanssa, mitä sisäilmaongelmaisen seurakuntatalon kanssa pitäisi tehdä. Jos taloa lähdettäisiin korjaamaan kovalla lainarahalla, jo nyt käsissä olevat talousvaikeudet muuttuisivat entistä hankalammiksi. Toisaalta jos seurakuntatalolle ei tehdä mitään, ei sen kunto ainakaan kohene. Päin vastoin: sisäilmaongelmat voivat pahentua ja osittainen käyttökielto muuttua täydelliseksi.

Seurakunnalla on ylläpidettävänään myös Kirkkoriihi, kirkkoherranvirastona palvellut rakennus, jossa on jo käyttökielto kyseisten ongelmien vuoksi. Yksinkertaisinta olisi myydä pois ongelmakiinteistöt, mutta ostajiakaan ei remontointi tai niin ikään kustannuksia aiheuttava rakennusten purkaminen juuri kiinnosta.

Kunnallakin on käsissä sisäilmaongelmainen Huhdin koulu ja samaan aikaan päiväkodissa on kovin ahdasta. Urjalassa on nimittäin positiivinen ongelma senkin johdosta, että lapsia tuntuu nyt riittävän. Katras ei vain tahdo millään mahtua päiväkodin seinien sisäpuolelle ja päiväkotitoimintaan etsitään yhä vain väliaikaistiloja. Nyt apua ahtauteen haetaan ottamalla entisen taksikopin tilat askartelutiloiksi.

Ratkaisuja tilaongelmiin voisi tietysti yhteisöllisyyden nimissä koittaa löytää eri toimijoiden kesken erällä Monopolia. Mikäli myyntihaluja tai ostokyvykkyyttä ei löydy, vuokrasopimuksetkin ovat varteenotettava vaihtoehto.

Entä jos Attendo vuokraisi kunnalta ostamansa entisen vanhainkodin päiväkodin tarpeisiin? Kyseinen rakennus olisi sen verran tilava, että sinne lapset mahtuisivat hyvin. Rakennuksen yhteydessä olisi ulkoilua varten mukava piha puutarhoineen ja synergiaetuna vieressä olisi yhtenäiskoulu lähiliikuntapihoineen ja liikuntasaleineen. Päivähoito ja koulu saataisiin keskitettyä yhtenäiselle alueelle, jolloin liikenneyhteyksissäkin voitaisiin helpommin huomioida turvallisuusnäkökulmat.

Käsittääkseni entinen vanhainkoti on terve, eikä siellä ole ollut sisäilmaongelmia. Rakennus on ollut poissa käytöstä vasta puolisen vuotta ja sinne saataisiin niin haluttaessa myös hyvät keittiötilat. Lampaitakin löytyisi lasten ihasteltaviksi tällä hetkellä aivan pienen kävelymatkan päästä.

Jos lapset siirtyisivät entisen vanhainkodin tiloihin, nykyinen kirkon lähellä sijaitseva päiväkoti vapautuisi. Kunta voisi vuokrata päiväkodin seurakunnalle, jolloin saman katon alle mahtuisivat niin kirkkoherranvirasto kuin seurakuntatalokin.

Paikalliset, purkutöitä taitavat urakoitsijat voisivat taasen tehdä tarjoukset sisäilmaongelmaisten kiinteistöjen hoitamisesta pois päiväjärjestyksestä. Esimerkiksi.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:

Viikon kysymys

Haittaako, jos kokko jää polttamatta?

 


Tervetuloa palveltavaksi,
napsauta mainosbanneria!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK