Torstai 21.2.2019 Keijo

Mellolassa kastellaan peltoa sadon toivossa


Heli Lehtelä

Jani Salon pelloilla kokeillaan, josko kastelu ja liete herättelisivät nurmen hyvään kasvuun.

Heli Lehtelä

Koneurakointi Närvänen pumppaa parhaillaan Urjalan ja Akaan rajalla vettä traktorikäyttöisellä pumpulla Tarpianjoesta toisen traktorin kastellessa peltoa peräsään vetämänsä vetoletkun ja lautaslevittimen avulla.

– Minun on saatava paras mahdollinen sato pelloiltani, sillä 190 lehmää on suhteessa paljon siihen nähden, että teen näin kuivana kesänä rehua vain 150 hehtaarin alalta. Tietääkseni pellon kastelua vetoletkulevittimellä ei ole vielä koskaan aiemmin kokeiltu Suomessa, kertoo Kylmäkosken Mellolassa lypsykarjatilaa pitävä Jani Salo.

Vesi johdetaan levittimeen lähes puolitoista kilometriä pitkää letkua pitkin, joten traktorin ei tarvitse vetää perässään raskasta vesisäiliötä, joka tiivistäisi maata syyttä suotta. Veden levittämisen jälkeen pelloille levitetään vielä lietettä.

Viljelijä kertoo, että lietteen levittäminen jo kertaalleen parturoidulle pellolle ilman etukäteiskastelua olisi luultavasti näin kuivissa olosuhteissa polttanut koko kasvuston. Vettä pumpataan joesta noin 300 kuutiota tunnissa. Tämä on vesimäärä, joka levitetään nyt yhdelle hehtaarille, eli vesimäärä vastaa 30 millin sadetta.

Lue lisää to 14.6. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke klo 19.

Lisää uutisia:

Keskiviikko, helmikuu 20, 2019 - 15:21
Keskiviikko, helmikuu 20, 2019 - 11:03
Tiistai, helmikuu 19, 2019 - 10:13
Perjantai, helmikuu 15, 2019 - 11:53
Torstai, helmikuu 14, 2019 - 13:37

Viikon kysymys

Oletko selvinnyt liukkailla kaatumatta?

 


Tervetuloa palveltavaksi,
napsauta mainosbanneria!

 

 

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK