Torstai 20.2.2020 Heli, Helinä, Heljä, Hely

Vauvakuumetta vai alilämpöä?

Taas peräänkuulutetaan lisää vauvoja Tilastokeskuksen julkaistua ennakkotiedot viime vuonna syntyneistä. Suomessa syntyi vuonna 2017 50 139 lasta, Urjalassa 35. Syntyvyydessä ollaan siis nälkävuosien tasolla.

Taas peräänkuulutetaan lisää vauvoja Tilastokeskuksen julkaistua ennakkotiedot viime vuonna syntyneistä. Suomessa syntyi vuonna 2017 50 139 lasta, Urjalassa 35. Syntyvyydessä ollaan siis nälkävuosien tasolla.

Tutkijat ja poliitikot repivät hiuksiaan kysellen, kuka eläkkeemme maksaa tulevaisuudessa ja kuka meitä hoitaa. Vastaus saattaa olla maahanmuuttajat, sillä vaikka syntyneitä on vähemmän kuin kuolleita, Suomen väkiluku kasvoi viime vuonna maahanmuuton ansiosta.

Lapset hankitaan nykyään yhä vanhempana, jos hankitaan. Äidiksi tullaan keskimäärin 29-vuotiaana ja äitiä kohti syntyy Suomessa 1,5 lasta. Yhä useampi suomalainen valitsee tietoisesti lapsettomuuden. Ainoa syntyvyyteen liittyvä nousussa oleva luku on yksinäisten naisten lastenhankkiminen hedelmöityshoitojen kautta eli tietoisesti ilman kumppania.

Syntyvyys on laskenut jo 2010-luvun alusta saakka. Laman on todettu vaikuttavan lapsimääriin, mutta nyt talouden koheneminen ei näytä innostavan kansalaisia päättäjien lanseeraamiin vauvatalkoisiin.
Kaikki eivät silti valitse lapsettomuutta tarkoituksella. Suomalaiset kertovat toiveistaan saada enemmän lapsia kuin lopulta päätyvät hankkimaan.

Mitä tästä pitäisi päätellä? Ehkä, että perinteiset perhemallit ovat murtumassa. Ehkä myös koetaan, ettei lapsen tekemiseen ole aikaa ja rahaa. Hyvin opintojen jälkeen käyntiin lähtenyt uraputki katkeaa lapsivapaiden ajaksi. Toisaalta, kun ura alkaa olla turvallisesti urillaan, voi lapsen saaminen olla jo myöhäistä.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen tarvittaisiin niin ikään kättä pidempää. Ruuhkavuosia viettävät nuoret aikuiset säntäilevät kieli vyön alla työn ja perheen välillä riittämättömyyden tunteen riivaamina.

Tutkijat muistuttavat, ettei poliittisilla kannusteilla, kuten vauvarahalla, juuri ole vaikutusta syntyvyyteen. Sen sijaan alueellisesti ne saattavat toimia houkuttimina.

Lapsiasioita on viikon aikana mietitty Urjalassakin. Kuukauden käytössä olleeseen kuntalaisaloitepalveluun on tupsahtanut kaksi uutta aloitetta. Toinen liittyy maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen nuorille kuntalaisille ja toinen vauvarahan maksamiseen Urjalassa. 35 vauvaa ja 24 maahanmuuton myötä kuntaan muuttanutta eivät riittäneet kuittaamaan luonnollista poistumaa viime vuodelta. Urjalan väestönlisäys vuonna 2017 oli negatiivinen: -28.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalananomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:

Viikon kysymys

Oletko jo havainnut aikaisia kevään merkkejä?
Pajunkissoja
25%
Linnunlaulua
75%
Sipulikukkien versoja tai puiden silmuja
0%
Sinnikkäitä sieniä
0%
En mitään yllä olevista
0%
Ääniä yhteensä: 4

 

Tervetuloa palveltavaksi!

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK