Torstai 20.2.2020 Heli, Helinä, Heljä, Hely

Kuka raottaa ovea?

Sähköisen asioinnin myötä pystymme asioimaan vaivattomasti kotisohvalta käsin pankissa ja täydentämään veroilmoituksemme vaivatta.

Sähköisen asioinnin myötä pystymme asioimaan vaivattomasti kotisohvalta käsin pankissa ja täydentämään veroilmoituksemme vaivatta.

Sohvan uumenista onnistuu niin ikään lentolippujen varaaminen lomamatkaa varten ja passihakemuksen jättäminen.

Kotiin voi verkon kautta tilata hyödykkeitä elintarvikkeista kodinkoneisiin ja vaatteisiin. Yhteydenpito koulun ja kodin välillä on välillä liiankin tehokasta Wilma-järjestelmän piiputtaessa huomioita liikuntatunnilta puuttumaan jääneestä pyyhkeestä alkaen.

Sähköinen asiointi sujuvoittaa arkea. Asian kääntöpuoli on, että sujuvan asioinnin myötä verkossa liikkuu paljon henkilökohtaista tietoa. Digitaalisten palveluiden kehittyessä ja monipuolistuessa on aiheellisesti alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota yksityisyyden suojaan.

Parhaillaan kaikki henkilötietoja käsittelevät yritykset, yhdistykset ja julkiset toimijat valmistautuvat EU:n uuden tietosuoja-asetuksen voimaantuloon. Toukokuussa voimaan astuva asetus on säädetty nimenomaan turvaamaan yksityisyyttä maailman muuttuessa yhä digitaalisemmaksi.

Moni meistä on tarkka omasta ja etenkin lastensa yksityisyydestä. Maistraatin kautta on saatettu kieltää henkilötietojen käyttö muun muassa suoramarkkinoinnissa tai sukututkimuksessa.

Samat henkilöt saattavat kuitenkin julkaista itsestään tietoja sen suuremmin pohtimatta erilaisissa sosiaalisen median palveluissa tai sallivat laitteidensa sijaintitietojen käytön varsin kirjavalle joukolle toimijoita.

Tällä viikolla yleiseen keskusteluun nousi se, että aivan tavalliseen kännykkäkuvaankin tallentuu niin sanottu exif-sijaintitieto siitä, missä kuva on otettu. Jakamalla kuviaan huolimattomasti kännykänomistaja paljastaa nopeasti muun muassa oman kotinsa sijainnin. Sijaintitiedot pystyy nimittäin kuka tahansa saamaan selville käyttämällä verkosta ladattavaa ilmaisohjelmaa.

Lainsäädäntö on pitkään säädellyt henkilötietojen käsittelyä etenkin julkisella puolella. Suurin riski omalle tietoturvalle tuskin aiheutuu erilaisten yritysten ja yhteisöjen tietojenkäsittelystä.

Monien kohdalla vilkaisu peiliin kertonee totuuden siitä, kuka itseasiassa kotikaapin ovea raottelee.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:

Viikon kysymys

Oletko jo havainnut aikaisia kevään merkkejä?
Pajunkissoja
25%
Linnunlaulua
75%
Sipulikukkien versoja tai puiden silmuja
0%
Sinnikkäitä sieniä
0%
En mitään yllä olevista
0%
Ääniä yhteensä: 4

 

Tervetuloa palveltavaksi!

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK