Perjantai 20.4.2018 Lauha, Nella

Rutajärvessä havaittu sinilevää

Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintona, että Urjalassa Rutajärvessä on havaittu vähän sinilevää. Asiasta tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus.

Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintona, että Urjalassa Rutajärvessä on havaittu vähän sinilevää. Asiasta tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus.

Runsaista sinilevämääristä Järviwikiin oli havainnoitu Pyhäjärven Pajulahdesta ja Sammalistonnokasta (Nokia) sekä Ylimmäisessä Savijärvessä Juupajoella.

Ely-keskus kertoo, että yleisestikin sinilevä on selvästi runsastunut Pirkanmaan järvissä virallisilla leväseurantapaikoilla. Nokialla Pyhäjärven Halkoniemen uimarannassa, Lehtiniemessä ja Maatialanlahdessa havaittiin runsaasti sinilevää.

Vähän sinilevää havaittiin seitsemässä kohteessa: Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa (Vesilahti), Kirkkojärven Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Kangasalla Roineessa, Vihnusjärvessä Nokialla ja Tampereen Kaukajärvessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Ely-keskus muistuttaa, että sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Jopa samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei.

Sinilevien myrkyllisyys voidaan selvittää ainoastaan laboratoriotutkimuksissa.

Lisää uusi kommentti

Lisää lyhyitä uutisia:

Viikon kysymys

Kärsitkö kelirikosta?

 


Tervetuloa palveltavaksi,
napsauta mainosbanneria!