Keskiviikko 12.8.2020 Klaara

Parhaimmillaan hyvä paisuu kuin pullataikina

Uutinen kertoo siitä, mikä poikkeaa valtavirrasta. Koska pahuus mellastaa otsikoissa, voi päätellä, että paha on poikkeus normista, taviselämästä, joka pääosin on neutraalia tai toisinaan jopa hyvyyttä täynnä.

Uutinen kertoo siitä, mikä poikkeaa valtavirrasta. Koska pahuus mellastaa otsikoissa, voi päätellä, että paha on poikkeus normista, taviselämästä, joka pääosin on neutraalia tai toisinaan jopa hyvyyttä täynnä.

Koska pahuus rellestää julkisuudessa kovaäänisesti, on syytä yrittää huutaa väliin myös kaikesta siitä hyvästä, mikä todellisuudessa on tässä yhteiskunnassa vallalla, vaikka äänekkäimmät yrittävät sanoa, että eihän meillä mitään hyvää täällä, toisaalla on paremmin.

Aivan tavallinen ihminen on usein hyvän asialla hiljaa itsekseen. Kukaan ei tiedä, mitä kaikkea taviskansalainen saattaa toisten hyväksi syksyn hämärässä tehdä, koska sellaisesta ei ole tapana ääneen huudella. Miksikö ei? No, siksi, että naapuri voi ajatella, että mitä tuokin tuossa luulee olevansa, kun hyvää jakelee noin äänekkäästi.

Loppukesällä kaksi tavallista ihmistä puuttui näkemäänsä epäkohtaan ja toimi. Vuodeosastolla oli potilas huoneessaan, jossa ei ollut televisiota, eikä hän päässyt sängystään liikkeelle. Hän olisi halunnut katsoa olympiakisoja, joten nuo kaksi ihmistä kävivät ostamassa television, ja ongelma oli mutkattomasti ratkaistu. Noin vain.

Sama kaksikko haastoi urjalalaiset hankkimaan vuodeosastolle viisi televisiota lisää, koska sen verran osastolta uupui. Urjalan Sanomat kertoi haasteesta, ja juttu teki tehtävänsä: ihmiset alkoivat toimia, kaivoivat kuvetta ja hoitivat ongelman pois päiväjärjestyksestä.
Tuonnempana tässä lehdessä kerrotaan, ketkä kaikki olivat talkoissa mukana, vaikka tuskin nuo ihmiset vastasivat haasteeseen siksi, että saisivat nimensä lehteen. He halusivat auttaa ja toimivat.

Vuodeosaston budjetissa ei televisioiden hankkimiseen näin nopeasti ollut varaa, koska budjeteista on niistetty pois kaikki ylimääräiseltä haiskahtava. Pesuveden mukana menee moni aika pieni asia, jolla on merkitystä yksittäiselle ihmiselle. Tosin tietysti pienistä puroista kasvaa se iso virta, ja niinhän sitä juustohöylän käyttöä perustellaan. Suuri merkitys pienellä budjettikurittamisella on kuitenkin juuri sille yhdelle potilaalle, joka saattaa maata vuodeosaston virikkeettömässä huoneessa jopa kuukausia.

Meille kerrotaan, että valtion ja kuntien velkaantuminen pitää saada kiireesti katkaistua, kukkaron nyörejä pitää kiristää, kun mihinkään ei ole enää varaa ja samaan aikaan otetaan lisää velkaa. Tavallisen ihmisen ymmärryksen yli tämä menee helposti, vaikka ilmeisesti juuri tämän problematiikan ratkaisemiseen on rakennettu uudet nettisivut, joita televiossa jo kovasti mainostetaan. Sivuilla kuulemma selviää, mihin meidän veronmaksajien rahat oikein käytetään.

Virallisen rahanjaon rinnalla joka tapauksessa toimii tämä tavallisen ihmisen yhteisvastuu, joka tarvittaessa nostaa päätään ja tarttuu muitta mutkitta toimeen.

Ilman työryhmiä, ilman komiteoita, ilman yökausia kestäviä neuvotteluja, joissa voittavat ne, joiden kyky valvoa ympäri vuorokauden on paras.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:


 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK