Keskiviikko 12.8.2020 Klaara

Home on vaara kotonakin

Vihaiset äidit -nimen ottanut ryhmä järjesti tiistaina Helsingissä mielenosoituksen, jossa vaati oikeutta ja huomiota kouluissa ja päiväkodeissa sisäilmaongelmista kärsiville lapsille.

Vihaiset äidit -nimen ottanut ryhmä järjesti tiistaina Helsingissä mielenosoituksen, jossa vaati oikeutta ja huomiota kouluissa ja päiväkodeissa sisäilmaongelmista kärsiville lapsille.

Ylen mukaan kaikkiaan noin 750 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteusvaurioille, ja kouluissa ja päiväkodeissa altistuu lähes 259 000 lasta ja nuorta huonolle sisäilmalle.

Yle julkaisi myös pitkän jutun tapauksesta, jossa lapsi alkoi sairastella viisivuotiaana, ja lukuisien tutkimusten ja diagnoosienkin jälkeen hänellä todettiin vasta 14-vuotiaana homesairaus. Oireet eivät hävinneet koulua vaihtaessakaan ja lopulta selvisi, että lapsen toisessa kodissa oli sisäilmaongelma.

Kouluissa ja muissa julkisissa rakennuksissa homeelle ja huonolle sisäilmalle altistuvien määrä on valtavan suuri. Kuitenkin myös suomalaisten kodeissa on ongelmia: huolimaton rakentaminen, huono ylläpito ja yksinkertaisesti rakennusten vääränlainen käyttö ovat pilanneet paljon koteja, eikä moni huomaa kodissaan etenevää ongelmaa.

Oireiden ilmaantuessa syytä haetaan helpommin muualta, kuten koulusta tai työpaikalta. Jos joku oireistaan ilmoittaa on työnantaja tai esimerkiksi koulua ylläpitävä kunta velvollinen asiaa selvittämään. Jos ongelmia löytyy tai edes epäily jää, korjauksia pitää tehdä ja järjestää sairastuneelle puhdas ympäristö päivätunneiksi.

On syytä olettaa, että usein kotiolojen osuus henkilön oireiden laukeamiseen ja vakavuuteen jää vähemmälle huomiolle eikä kukaan voi pakottaa kansalaista homeremonttiin, vaikka työnantajan tai jonkin laitoksen ylläpitäjän vastuu terveestä työ- tai opiskelupaikasta on armoton. Tarinat hometaloloukuista ja kalliista remonteista voivat saada monet väistelemään asiaa ja uskottelemaan itselleen oman kodin olevan kunnossa, vaikka nenä kertoisi muuta.

Suomalaistalojen homeongelmista on syytetty niin lateksimaaleja kuin höyrysulkuja. Lateksin sijaan voi laittaa seinään punamultaa, mutta viherajattelu on vienyt energiatehokkuuden vaatimukset koko ajan tiukemmaksi ja talot pitää tehdä käytännössä pulloksi. Suomalainen on nuuka käyttämään ilmanvaihtoa varsinkin kylmillä keleillä, ja seurauksena on asumiskosteuden siirtyminen rakenteisiin ja sitä myötä homeongelma.

Eräs opettaja herkistyi koulussaan homeelle. Aikaisemmin hän oli vieraillut ongelmitta kotitalossaan maalla. Tilanne kuitenkin muuttui, kun talossa tehtiin ikkunaremontti, eikä ainakaan yöpyminen lasten mummolassa tullut enää kysymykseen. Huonot ikkunat olivat olleet talon ainoa ilmanvaihto, ja pitäneet ilmanlaadun jotensakin kunnossa.

Tämäkin tapaus kertoo sisäilmaongelmien kavaluudesta ja siitä, miten emme usein näe lähelle. Homeongelmaa on paljon helpompi torjua etukäteen kuin korjata.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi

Aiempia pääkirjoituksia:


 

Tervetuloa palveltavaksi!

 

Käytämme verkkopalvelussamme evästeitä mahdollistaaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Hyväksyt tämän jatkamalla palvelumme käyttöä. OK